Ustalık Belgesi

Lecturer
orhansut
0 Reviews

Kurs Detayları

USTALIK BELGESİ

Ustalık belgesi, belirli bir deneyimin zorunlu tutulduğu meslek dallarında kariyer yapmak ve iş yeri açabilmek için kalfalık belgesinden sonra alınan belgedir. Mesleğiniz olan alanda iş yeri açabilmek için alacağınız sertifika programı, ustalık belgesidir. Bu belge mesleğinizde uzmanlığınızı belgelemek için veya iş yeri açmak için gereklidir.

Ustalık belgesi sahibi olabilmek için belirli bir süre o meslekte çalışmış olmak ya da eğitim almanız yeterli olacaktır. Ustalık belgesine sahip olan kişiler, ayrıca usta öğreticilik belgesi alarak çırak veya kalfa yetiştirme, eğitme ve usta olarak çalıştırma yetkisine sahip olabilirler.

Ustalık Belgesi Hangi Meslekleri Kapsar?

İnşaat, metal işleri, ulaştırma, lojistik, aşçılık, pastacılık, yiyecek içecek hizmetleri, çocuk bakımı, emlak, yaşlı bakımı gibi pek çok farklı alanda işyeri açmak veya bu alanlarda çalışmak için alınan mesleki eğitim belgeleri oldukça önemlidir. Bu belgeler, kişilere ilgili sektörlerde bilgi ve beceri sahibi olduklarını kanıtlar ve iş yeri açma veya iş yerlerinde çalışma izni alabilmelerine yardımcı olur.

Ancak iş yeri açmak için sadece bu mesleki eğitim belgeleri yeterli olmayabilir. İşyerinin türüne ve faaliyet alanına göre ilgili yönetmeliklere uygun olarak yetki belgeleri almak gerekebilir. Bu yetki belgeleri, işyerinin yasal olarak faaliyet gösterebilmesi için gereklidir ve genellikle ilgili meslek odaları veya yerel yönetimler tarafından verilir. Örneğin, bir oto galerisi açmak istiyorsanız, otomobil ticareti için özel izinlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Ayrıca bazı meslekler için MYK (Mesleki Yeterlilik Kurumu) onaylı belgeler gerekebilir. MYK tarafından belirlenen standartlara uygun bir şekilde eğitim almış ve sınavları geçmiş olmanız, belge almanız için gereklidir. Özellikle inşaat alanı gibi mesleklerde, MYK onaylı belgelere sahip olmak önemlidir.

İş yeri açmak veya belirli bir sektörde çalışmak istediğinizde, ilgili mesleki eğitim belgelerinin yanı sıra gereken diğer izin ve yetki belgelerini de almanız gerekebilir. Bu belgeler, işyerinizin yasal olarak faaliyet göstermesini sağlar ve herhangi bir sorun yaşanmasını önler.

Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

Ustalık belgesi almak için iki temel yol bulunmaktadır. Ustalık belgesi almak için mesleğinizi uzun süre yapıyorsanız sadece sınava girerek bu belgeyi alabilirsiniz. Bunun için Milli ;eğitim Bakanlığı onaylı 756 saatlik eğitimi alarak MEB sertifikası veya 4. seviye eğitimi tamamlayarak MEB sertifikası (Kurs Bitrme Belgesi) almanız gerekecektir. Ustalık belegialdıktan sonra da istenirse usta öğreticik belgesi de alınabilmektedir.

Bu eğitimleri kurumumuzdan alarak meb sertifikası ile gerek ustalık belgesi için gerek usta öğreticilik belgesi için bu sınavlara girebilme imkanı sağlamaktayız.

Diğer bir yöntem ise mesleğinizi belirli bir süre yaptıysanız bunu SGK dökümleri ile mesleğinizle ilgili 5000 gün sigortalılığı belgeleyebilirseniz denklik belgesi alabilirsiniz. Denklik sürecinde önce kalfalık belgesi almalı ardından ustalık belgesi alabilirsiniz.

Mesleki Eğitim Merkezlerinin Uygulamalı Eğitimleri ve Sınavlar

Ustalık belgesi almak isteyen kişiler, mesleki eğitim merkezlerinin düzenlediği uygulamalı eğitimlere katılmalıdır. Bu eğitimler, mesleklerinde daha fazla bilgi ve beceri kazanmalarına yardımcı olacaktır. Eğitim sürecini başarıyla tamamladıktan sonra, ustalık belgesi sınavına girmek gerekecektir.

Deneyime Dayalı Ustalık Sınavı

Mesleğini belirli bir süre boyunca icra eden kişiler, eğitim almadan da ustalık belgesi alabilirler. Ancak bu kişilerin belirli bir deneyim süresini SGK hizmet dökümü ile belgelemeleri gerekmektedir. Bu süreyi tamamlayan kişiler, mesleki eğitim merkezlerine denklik başvurusu yapmalıdır. Denklik belgesi alan kişiler, önce kalfalık sınavına katılmalı ve kalfalık belgesi almalıdırlar. Ardından, ustalık belgesi için ustalık sınavına girebilirler.

Bu iki yol da ustalık belgesi almak için farklı alternatifler olarak sunulur. Mesleki deneyim ve eğitim gereksinimine göre bu yollardan birini seçebilirsiniz. Ustalık belgesi, bir meslekte uzmanlaşmak ve kendi firmanızı kurmanız için oldukça önemli olan bir belgedir.

MEB Onaylı Ustalık Belgesi nerden alınır?

3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, ustalık belgesi verme yetkisinin sadece mesleki eğitim merkezlerinde bulunduğunu belirlemiştir. Dolayısıyla, ustalık belgesi veya usta öğreticilik belgesi almak isteyen kişilerin bu merkezlere başvurması gerekmektedir. Ustalık belgesi alabilmek için başvuran kişinin eğitim durumu ve son mezun olduğu okuluna göre ustalık eğitim süreci değişebilir.

Eğitim almadan doğrudan ustalık belgesi veya usta öğreticilik belgesini almak için meb sınavına katılma hakkı, genellikle mesleğini uzun yıllar süreyle icra eden kişilere tanınmaktadır. Bu nedenle, ustalık belgesi için başvuran kişinin eğitim durumuna göre 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda belirtilen çalışma sürelerini tamamlamış olması gerekmektedir.

Kendi mesleğiniz için bir iş yeri açmak istiyorsanız, MEB onaylı ustalık belgesi sahibi olmak mesleğinizi yasal ve etik kurallara uygun şekilde yapmanıza ve işinizi geliştirebilmenize katkı sağlar.

MEB onaylı ustalık belgesinde eğitim süreci kişiselleştirilir. Her meslek kolunun farklı eğitim süreçleri mevcut olup farklı sürelerde kurs verilmektedir. Mesleklere göre eğitim saatleri ve süreleri farklılık gösterebileceğinden dolayı ilgi duyduğunuz veya tecrübeli olduğunuz meslek hakkında ustalık belgesi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Ustalık derecesinde mesleki eğitim belgesi almak için Başvuru Formu doldurarak bize ulaşabilir, iletişim numaralarımız veya WhatsApp üzerinden bizi arayabilirsiniz.

Her mesleki eğitim programının farkli süreleri bulunmaktadır.Eğitimlerin saatleri ve süresi farklılık gösterdiğinden ilgi uyduğunuz meslek hakkında detaylı bilgi için biz arayın.

Eğitim Ustalık Belgesi Kursu
Eğitim Süresi Arayınız

BİLGİ ve KAYIT

Mesleki eğitim, ustalık belgesi, usta öğreticilik belgesi almak için;

(0312) 434 44 28  veya 0541 871 81 64 numaralı telefonu arayabilir, veya Başvuru Formu doldurarak eğitim için ön kayıt başvurusu yapabilirsiniz. Bu başvuru sonunda sizlere dönüş yapılarak kurs hakkında detaylı bilgi verilecektir. Veya
Whatsapp bağlantısından bizi arayabilir ya da yazabilirsiniz.